Si ta prezantoni kotele tuaj të re Maine Coon te macet tuaja shtëpiake.

Kështu që sapo keni blerë kotelen tuaj të re Maine Coon dhe jeni gati ta çoni në shtëpi. Sidoqoftë, ju tashmë keni mace në shtëpi dhe shqetësoheni për atë që do të ndodhë në takimin e tyre të parë. Unë do të diskutoj në këtë faqe se si të prezantoni saktë mashtrimet me njëri-tjetrin. Ne kemi qenë duke këshilluar dhe përdorur metodën e mëposhtme të prezantimit të maceve, kështu që ju lutemi lexoni më tej për më shumë informacion.

Si të mos prezantojmë dy mace me njëra-tjetrën

Ndjej se një anekdotë mund të jetë mënyra më e lehtë për të shpjeguar sesi të mos prezantosh së bashku dy mace, mësova rrugën e vështirë …

Ne dikur kishim një mace evropiane me emrin Jack. Ne e gjetëm atë si një kotele të vjetër javë në plazhin tonë lokal. Ai ishte braktisur për disa arsye, kështu që ne vendosëm ta rritim atë si tonën. Kundër të gjitha mosmarrëveshjeve dhe me pak ose aspak përvojë në kohën kur arritëm ta rritnim, duke e ushqyer shishen dhe pastaj duke e lagur në ushqim të ngurtë. Ai u rrit shpejt në një mace të sigurt. Sigurisht që ne nuk ishim zëvendësues të nënës së tij të vërtetë por ne bëmë më të mirën në atë kohë.

Më vonë mësuam nga përvoja në katerinë tonë se macja nënë i mëson kotelet e saj se si të sillen nga muajt 2-3 vjeç. Kjo është një gjë thelbësore për zhvillimin e një koteleje të ekuilibruar, dhe diçka që një njeri thjesht nuk mund ta imitojë. Kotele të rritura me nënat e tyre zhvillohen në mace të ekuilibruar. Prandaj është thelbësore që kotele të qëndrojnë me nënat e tyre për 3 muajt e parë të jetës së tyre.

Për shkak të mungesës së një mace nënë në jetën e Jack ai zhvilloi gabime për të ardhur keq. Për shembull, ju mund ta godisni atë, pasi ai pastroi me dashuri në prehrin tuaj dhe, papritur, ai do të hidhej lart dhe do të sulmonte me forcë dorën që e goditi.

Ne menduam se një mace tjetër mund ta ndihmojë atë të bëhet më e qetë dhe të përmirësojë sjelljen e tij. Ishte në këtë kohë kemi blerë një nga Coine tonë të parë Maine. Emri i tij ishte Victor, dhe ai ishte rreth 6 muaj në atë kohë. Duke mos humbur asnjë herë e kemi sjellë Victor në shtëpi dhe e lamë të lirë të eksplorojë shtëpinë dhe kafshët tona …

Ky ishte një gabim i madh. Kur Jack u takua me Viktorin, ai nisi në sulm të plotë. Victor ishte më i vogël se Jack në atë kohë dhe kishte mjaft tronditje. Ne menjëherë i ndamë macet, por dëmi ishte bërë. Mësuam atë ditë që ju nuk mund të prezantoni dy mace nga të ftohtit. Paraqitja e maceve si kjo krijon një situatë të përhershme me të cilën të dy macet nuk do të tolerojnë më njëri-tjetrin.

Nga kjo pikë pa marrë parasysh se çfarë bëmë Victor dhe Jack nuk mund të qëndronim të ishim në të njëjtën dhomë së bashku. Ne nuk kishim zgjidhje tjetër përveç që t’i mbanim të dy macet të ndara përgjithmonë.

Si të prezantojmë saktë dy mace së bashku për herë të parë

Për të kuptuar se si të prezantoni dy mace për herë të parë duhet të kuptoni konceptin prapa asaj që përpiqeni të arrini. Macet nuk u pëlqejnë surprizat. Nëse keni një mace shtëpiake, atëherë duhet të kuptoni se ata e shikojnë shtëpinë tuaj si territorin e tyre. Ata ndjehen të sigurt dhe të qetë në vendbanimin e tyre. Kur prezantoni një mace të re ‘ndërhyrës’ në shtëpinë tuaj, macja shtëpiake do të ndiejë një ndjenjë frike të ndjekur nga nevoja për të mbrojtur hapësirën e tyre. Macja ud ndërhyrës ’gjithashtu do të ketë frikë në një mjedis të ri me erë të reja.

Frika është emocioni i parë dhe më i fortë që ndizet fort tek të gjithë, dhe e njëjta gjë është e vërtetë për macet. Për të pakësuar frikën ju duhet kohë. Me kalimin e kohës frika do të zhvillohet në kuriozitet. Ky është qëllimi.

Pra, çfarë duhet të bëni për të prezantuar me sukses dy mace? Këtu është metoda jonë e provuar dhe e testuar e prezantimit me sukses të maceve.

 1. Përgatitni një dhomë për mace tuaj të re. Ne këshillojmë dhomën tuaj të gjumit. Pasi ky është një vend ku mund të qëndroni me macen tuaj të re në një ambient të qetë. Ju duhet të përgatisni një shportë, një postë gërvishtëse, enë uji, enë biskota dhe enë mishi për macen tuaj gjatë qëndrimit të tyre të përkohshëm.
 2. Do t’ju duhet të transportoni macen tuaj të re në dhomën e caktuar pa macen tuaj shtëpiak duke parë ‘ndërhyrësin’. Kështu që ju mund të keni mbyllur përkohësisht macen shtëpiake në një dhomë ndërsa transportoni macen e re në shtëpinë tuaj.
 3. Macja juaj e re duhet të qëndrojë në dhomën tuaj për 48 orë. Kur jeni në dhomë me macen tuaj të re aq të vështirë sa është kjo, duhet ta lini të jetë. Ai gjithashtu do të duhet të mësohet me rrethinat e tij. Ka të ngjarë që për 24 orët e para ai të fshihet, të mos ha asgjë dhe të mos përdorë pjellën. Mos u shqeteso. Kjo është sjellje normale. Ju mund të uleni dhe të lexoni një libër, të shikoni TV ose të azhurnoni mediat tuaja sociale. Kur macja juaj e re është gati ai do të vijë tek ju. Ata do të fillojnë ta shohin këtë dhomë si një vend të sigurt. Macja shtëpiake do të kuptojë se ka një ndërhyrës dhe me siguri do të nuhasë në derë. Kjo është ajo që ju dëshironi.
 4. Në ditën e tretë do t’i ndërroni macet gjatë një periudhe 24 orësh. Ju përsëri do të duhet ta bëni këtë pa macet duke parë njeri-tjetrin. Kjo do të jetë rasti i parë që macja juaj shtëpiake mund ta ndiejë si duhet ndërhyrësin. Ata do të kuptojnë moshën dhe gjininë e kotele ndërhyrës.
 5. Në ditën e katërt do të këmbeheni përsëri macet, kështu që macja ndërhyrës është në dhomën tuaj dhe macja shtëpiake është jashtë dhomës së gjumit. Prisni një orë dhe pastaj hapni derën dhe mbajeni hapur nëse një nga macet zgjedh të arratiset. Hap larg derës dhe lërini të dy macet të bashkëveprojnë me ritmin e tyre. Mos ndërhyni (kjo përfshin fjalë inkurajuese ose gjeste, thjesht vëzhgoni). Ka të ngjarë që njëra nga macet të fishkëllen dhe të tregojë mbizotërim. Ata më pas do të tërhiqen. Lërini ata të afrohen me njëri-tjetrin me ritmin e tyre.
 6. Pritjet dhe rezultatet afatgjata

  Gjatë javëve të ardhshme macet do të mësojnë të tolerojnë secilën prani të të tjerëve. Prezantimi i parë u bë në një fazë kurioziteti dhe jo frike. Kjo e bën të gjithë ndryshimin.

  Në javën e 3 ata do të përleshen së bashku me njëri-tjetrin.

  Nga java e 4 e tutje ata me siguri do të fillojnë ‘krenarinë shtëpiake’ dhe mund të fillojnë së shpejti të pastrojnë dhe të lodhin së bashku.