Maine Coon Colours

Ne i perceptojmë ngjyrat me shikim në pjesën më të madhe. Ne dallojmë modelet në të njëjtën mënyrë. Megjithatë, çdo model ngjyrë dhe mace mbart një etiketë gjenetike. Etiketat nuk përputhen gjithmonë me atë që shohim.

Coonet Maine vijnë në një larmi ngjyrash dhe modelesh. Shpesh shohim shumë ngjyra të ndryshme në të njëjtën pjellë të kotele.

Ka dy ngjyra primare në të gjitha macet, të cilat janë të zeza dhe të kuqe. Të gjitha variacionet e ngjyrave që shohim janë nga këto dy ngjyra, të zeza dhe të kuqe. Ekziston një përjashtim dhe kjo është e bardhë e ngurtë. E bardha është një gjen maskues. Bardhë fjalë për fjalë maskon të gjitha ngjyrat e tjera. Kjo do të thotë që një mace e bardhë e ngurtë është e zezë ose e kuqe, por ngjyra është e fshehur nga e bardha.

Modelet e Coon Maine

Ju do të keni vënë re se Maine Coons jo vetëm që kanë ngjyra të ndryshme, por edhe shenja të ndryshme. Këto shenja quhen modele. Modelet kryesore në Maine Coons janë të forta, tabby dhe torties.

Ngjyra e ngurta

Macet e ngurta kanë një ngjyrë. E zezë dhe e kuqe janë ngjyrat tradicionale.

Nëse një mace trashëgon gjenet “holluar”, zeza bëhet blu dhe e kuqe bëhet krem. Për shkak të një ndryshimi në hije të ngjyrës, ngjyrat e ngurta mund të marrin një pamje të ndryshme.

Nuk është e pazakontë për macet me ngjyrë të ngurta që të kenë një sugjerim të zbehta të shenjave tabby. Këto quhen “shenjat e fantazmave”. Këto shenja fantazish shpesh shihen në kacabu të kuq dhe krem.

Tabbies

Macet Tabby vijnë në të njëjtën ngjyrë si macet të ngurta. Dallimi i dukshëm është se macet tabby kanë vija. Këto vija quhen shenjat tabby.

Ju lutem vini re se tabi argjendi është tabi i vetëm që nuk ka një homologë solide. Argjendi është një variant i zi që shihet vetëm në tabbies.

Edhe brenda secilës prej këtyre ngjyrave, ekziston një gamë e gjerë dallimesh të tilla si hije të ngjyrës. Disa të kuqe kanë një ngjyrë të thellë, ndërsa ndryshimet janë shumë të lehta. Bluzat mund të kenë një hije shumë të lehtë, blu të pastër ose të jenë pothuajse një blu blu.

Një tipar shumë i zakonshëm i të gjitha modeleve tabby është një mjekër e bardhë. Tabbies gjithashtu kanë të bardhë rreth syve të tyre.

Modeli i Klientit Tabby (classic)

Tabbyja klasike ka një model spiral. Ky model duket shumë i ngjashëm me modelimin e mermerit, pasi vija zakonisht është shumë e gjerë. Modeli rrethor përsëritet në të dyja anët me vija të gjera që rrjedhin në mes të shpinës së tyre.

Pattern skumbri Tabby (Mackerel)

Një skumbri është një peshk i modeluar dukshëm. Ky model njihet nga vija paralele në anën e macet.

Modeli i Njohur Tabby (spotted)

Tabbitë e ndotur kanë pika të vogla individuale. Në foto është një breshëri me një model tabu të ndotur, pasi unë nuk kam një foto të mirë të një mace ngjyrë kafe të ndotur.

Shënohet Modeli Tabby (Ticked)

Në vend të një modeli tabby në trup, çdo qime individuale është ticked. Çdo flokë ka banda ngjyrash mbi të. Është normale që macet e shënuara të kenë vija mbi këmbët dhe fytyrën e tyre.

Torties (Tortoiseshell and Tortoiseshell Tabby)

Tortie është e shkurtër për breshkën e breshkave. Kjo terminologji i referohet breshkës së breshkave breshkash. Torties janë një kombinim i dy ngjyrave të ngurta, të kuqe dhe të zeza.

Shumica e Tories janë femra. Kjo është për shkak se ngjyrat e kuqe dhe të zeza janë në kromozomin X. Meqenëse femrat janë XX dhe meshkujt janë XY, zakonisht janë vetëm femra që kanë të dyja të kuqe dhe të zeza.

Ngjyra kryesore në shumicën e Torties është e zezë. Shuma e kuqe mund të ndryshojë.

Torbie është e shkurtër për tortoiseshell-tabby. Kur shtoni vija me tabi në Tortie bëhet një Torbie. Ata janë quajtur gjithashtu tabbies patched pasi ata janë një tabby me patches e kuqe ose krem. Shtimi i rripave gjithashtu tenton të bëjë që e kuqe të jetë më e vështirë për tu parë. Shumica e Torbies do të kenë disa të kuqe në këmbët e tyre, edhe nëse nuk e shihni atë kudo tjetër.

Shumë njerëz gjejnë dallimin në mes Torties dhe Torbies në vend konfuze. Edhe në mace me ngjyrë të ngurtë, shpesh mund të shihni vija në të kuqe dhe krem. E vetmja mënyrë për t’u siguruar nëse keni Tortie ose Torbie është që të injoroni ndonjë vija që shfaqet në zonat e kuqe ose krem ​​dhe vetëm shikoni për të parë nëse ngjyra e zezë është e fortë ose ka vija!

Çdo Tortie ka modelin e vet unik të ngjyrave kështu që nëse ju pëlqen gjërat që janë unike atëherë Tortie është për ju.

Me të Bardhë

Të gjitha ngjyrat dhe modelet gjithashtu mund të vijnë me të bardhë. Bardha në lesh është shkaktuar nga gjeneri i bardhë i diktimit. Vendndodhja dhe sasia e bardhë mund të ndryshojnë shumë.

Mitted Pattern
E bardha mund të vendoset vetëm në këmbë, bark, gjoks dhe mjekër.
Modeli me dy ngjyra
Bardha është e lejuar shumë më tepër në këmbët e pasme dhe në zonën e fytyrës.

Van Pattern
Bardha është mbizotërues në të gjithë leshin e maces me arna të ngjyrosura. Ngjyrat e ngjyrave zakonisht janë të vendosura në fytyrë dhe bisht.